Mealprep Sunday: Wat ik maakte voor komende week

Ik ben GEK op koken. Maar echt. Het liefst sta ik de hele dag in de keuken. Mealpreppen is daarom voor mij een logische keuze.

Maar juist omdat ik koken zo leuk vind, vind ik het ook leuk om te experimenteren. Oftewel: elke week hetzelfde maken gaat mij vervelen. Er zullen waarschijnlijk wat basis dingen zijn elke week, maar ik wil ook de uitdaging aangaan om elke week een nieuw recept te verzinnen.

Deze week heb ik dit gemealprept:
– Energyballs (een kokos & noten variant)
– Eimuffins
– Hummus
– Groente & fruit
– Rijstwafels met pindakaas en chocolade

Groente & fruit

Ik begin altijd met wat simpels en dat betekent dat ik alle groente en fruit (die voor te bereiden valt) voor te bereiden. Deze week sneed ik paprika’s, maar deed ik ook worteltjes, tomaatjes en komkommer in glazen bakjes. Voor mij zit het er echt in dat ik de snacks eet die ik zie en makkelijk te pakken vallen. Dat is de reden dat ik daarnaast ook aardbeien en druiven in glazen bakken doe.

Resultaat: vijf glazen bakken vol groente & fruit die ik makkelijk kan pakken, voor snacks maar ook voor op een broodje of wrap tijdens de lunch.

Energyballs

Met dadels als basis kan je hier idioot veel variaties op maken. Zelf ging ik aan de slag met een kokos/chocolade en pindakaas/noten variant. De Coco Loco energieballetjes komen uit een kookboek van Gordon (en dan niet Ramsey, maar die van Geer & Goor), de pindakaas variant is een eigen experiment.

Energyballs - kokos & chocolade
Coco Loco energieballetjes
Pindakaas energieballetjes

Recept Coco Loco energieballetjes

Ingrediënten

  • 10 gram gesmolten kokosolie
  • 100 gram verse dadels
  • 150 gram ongezouten noten
  • 5 el geraspte kokos
  • 2 el ahorn/agave siroop of honing
  • 35 gram pure cacao
  • Kokos als topping of pure chocolade om later in te dippen

Het is verder heel simpel. Je gooit alle recepten in een keukenmachine (of in mijn geval een knalroze Nutribullet) tot het een massa is die je kan vormen tot balletjes. Ik vind het fijn als nog iets structuur van de nootjes in zit, maar je kan het ook compleet fijnmalen.

Deze balletjes kan je rollen in geraspte kokos of pure chocolade. Zelf ging ik dit keer voor het laatste. Voordat ik ze heb gedipt in chocolade plaatste ik ze een half uurtje in de vriezer. De chocolade stolt daarna bij het dippen ook sneller.

Recept pindakaas energieballetjes

Ingrediënten

  • 75 gram dadels
  • 75 gram havermout
  • 1 el pindakaas
  • 20 gram ongezouten noten
  • 50 ml water
  • Gehakte nootjes om de balletjes door heen te rollen

Net als bij de Coco Loco balletjes is het een kwestie van alles bij elkaar gooien in een keukenmachine/blender en zelfs met een staafmixer krijg je het voor elkaar.

Ik heb daarna een handjevol (ongezouten en ongebrande) noten gebakt en deze fijngehakt. Hier voegde ik net wat extra havermout aan toe. Hier heb ik de balletjes in gerold.

Ik bewaar alle energieballetjes in de vriezer, want deze jongens zijn kneiter lekker maar zijn niet calorie-loos. Per balletje ongeveer 50 kcal.

Eimuffins

Deze leken mij vooral top als ontbijt of als snack na het sporten. Een echt recept kan je dit niet noemen, want je zou het elke keer een beetje anders kunnen doen.

In dit geval heb ik 6 eieren op smaak gebracht met peper en zout, hier een halve fijngehakte ui, blokjes paprika en fijngehakte spinazie aan toegevoegd. Ik vette een muffinvorm in (siliconen vormpjes zou nog chiller zijn) en verdeelde het mengsel over de vormpjes. Met als resultaat 10 eimuffins. Tijdens het bakken poffen de eimuffins op, maar schrik niet als ze achteraf inzakken. Volkomen normaal.

Hummus

Compleet op gevoel pureer ik geweekte kikkererwten, tahini, knoflook, zout, vers citroensap, olijfolie en een flinke scheut ijskoud water in mijn Nutribullet. Dit mix ik net zolang totdat ik de consistentie krijg die ik wil. De ene keer wil ik dikkere hummus en de week erop wat meer vloeibaar. Op basis daarvan voeg ik een bepaalde hoeveelheid water toe.

Rijstwafels met pindakaas en chocolade

Oke, dit kan ik dus helemaal geen recept noemen. Hiervoor pak ik rijstwafels, smeer hier een dun laagje pindakaas op. Deze dip ik in een laagje gesmolten chocolade. Klein beetje zeezout eroverheen maakt het nog 10 keer lekkerder. Wanneer de chocolade gestold is bewaar ik het een luchtdicht bakje buiten de koelkast.

En tada! Dat waren mijn mealpreps voor deze week. Al met al ben ik hier een kleine twee uur mee bezig. Ik weet dat voor velen de tijd het grootste obstakel is van mealpreppen, maar je kan het zo moeilijk en lang maken als je zelf wilt. Voor mij overigens niet, ik zou hier de hele dag wel mee bezig kunnen 😉 En eh, vind je het echt niet leuk. Zet dan ondertussen je lievelingsserie aan of een podcast.

Lieve  groetjes,
Anne -Loes