Recept: bananenbrood

Ik ben GEK op bananenbrood. Ik vind het zelfs zo lekker dat ik er bananen speciaal bruin voor laat worden. Mijn recept voor bananenbrood maak ik nu al meer dan vijf jaar op deze manier en hoewel ik af en toe de toppings verander, is de basis altijd hetzelfde. In deze blog mijn recept voor bananenbrood.

Zoals je wellicht wel weet hou ik niet van de termen gezond, healthy of clean. Voor mij gaat het er om dat wat ik eet in balans is. Ik hou er ontzettend van om eten zelf te maken, zodat ik wel weet wat er in zit. In het geval van dit bananenbrood bestaat de basis uit maar zes ingrediënten. Deze ingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel in huis.

Het recept voor bananenbrood

Het fijne aan dit recept is dat het makkelijk te vermenigvuldigen is. Voor elke rijpe banaan, gebruik je één ei en 50 gram bloem (naar keuze). Mijn recept voor bananenbrood maak ik altijd met havermout, welke ik van te voren fijnmaal in de blender. Dus eh, dure havermeel hoef je echt niet te kopen maar kan je prima zelf maken. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een andere bloem te gebruiken.

Havermout zorgt er wel voor dat het lekker vult en dat je in het geval van onderstaande hoeveelheden er ongeveer 12 porties uit haalt.

Recept bananenbrood ingrediënten
De basisingrediënten: superrijpe bananen, havermeel en eieren

Ingrediënten
– 3 hele rijpe bananen
– 150 gram havermeel
– 3 eieren
– 1 tl bakpoeder
– 1 el maple sirup (of andere zoetstof)
– snufje zout

Benodigdheden:
– Blender
– Bakvorm + bakpapier
– Spatel

Wat ik lekker vind om er extra doorheen te doen
– Noten, vooral hazelnoot en amandelen
– Een extra banaan
– 100% pindakaas mét nootjes
– Kokossnippers
– Pure chocolade
– Bosbessen

Maar je kan alles doen wat jij lekker vindt in een bananenbrood.

Bereiding
Wanneer je geen havermeel hebt, maak je dit eerst door 150 gram havermout in een blender te doen en fijn te malen. Hou dit apart.

Pureer daarna de bananen, samen met de eieren, maple sirup, het zout en bakpoeder in de blender. Wanneer dit helemaal vloeibaar is, spatel je de havermout er door heen. En that’s it.

Variaties: Vind je het lekker om er extra ingrediënten, zoals chocolade of noten door het bananenbrood heen te doen, dan kan dit nu.

Bak een bakvorm waar je wat bakpapier in hebt gedaan en vul de vorm met het beslag. Bak het in een oven op 180 graden af in ongeveer 30 minuten. Laat het daarna afkoelen en snijd het in stukjes. In deze hoeveelheid kan ik vaak in zo’n 12 stukjes/plakjes snijden.

Variaties: In het voorbeeld van de foto sneed ik een extra banaan door de helft en legde ik deze bovenop het beslag met wat extra nootjes en pindakaas.

De bananenbrood voor het bakken
Recept bananenbrood na bakken
En net uit de oven

Je bananenbrood bewaren

Ik snijd mijn bananenbrood na het afkoelen in stukjes, stop ze in een vershoudbakje en dan gaat het de vriezer in. Het blijft in de vriezer een flinke tijd goed. Wanneer ik zin in heb in bananenbrood haal ik één of twee stukjes uit de vriezer en laat ik deze ontdooien. Heel fijn voor een snel ontbijtje of een lekkere snack.

Bak ze!

Lieve  groetjes,
Anne -Loes